05-08-08

029/ ‘k Weet nog hoe je zei…

Je kunt niet terugkeren naar het dorp van je jeugd, want zelfs al is het dorp er nog, je jeugd is verdwenen” (Laatste scène, Terug naar Oosterdonk)

Tijd is (in tegenstelling tot wat de Hopi-Indianen ook mogen denken) zo lineair als een ASLK-meetlat van 30 cm. Elke Swatch-seconde is precies even lang. Elke Rolex-minuut is precies 60 Swatch-seconden, enzovoort (enige uitzondering: de Microsoft-minuut, die tot 180 Swatch-seconden kan duren, nvdr).

Toen ik jong(er) was, dacht ik dat “volwassen worden” het product is van het aantal Swatch-seconden die je sinds je geboorte hebt opgedronken maal de ervaringen die je in die secondenmassa hebt beleefd. Aangezien het aantal beschikbare seconden zo oneindig leek als het aantal sterren op een heldere zomernacht was volwassen worden altijd een plan voor morgen.

En dan komt er regenachtige zomernacht (héél wat minder sterren), dat je naar een concert van Isabelle A staat te kijken, in een middelgrote stad waar je een deel van je jeugd hebt doorgebracht. Het dringt tot je door dat je sommige van je vrienden al 25 jaar kent. Dat is een kwarteeuw. Het besef dat je al een hele geschiedenis hebt overkomt je dus niet geleidelijk aan. Het treft je zo’n beetje als een steentje dat een sterretje laat op je perfect gave voorruit. Hoog tijd dus voor andere definitie van “groot” worden. Het woord "volwassen" is het eerste wat ik in mijn poging om te herdefiniëren heb laten varen…

Ik ben er nog niet volledig uit, maar hier zijn alvast enkele ideetjes.

  •  Groot ben je als het kindje waarop je zus babysitte zwanger is van tweelingen.
  • Groot ben je als als niemand je nog herkend op de foto van je rijbewijs.
  • Groot ben je als je ooit zo vertrouwende Nopri, een SuperGB werd, daarna een Carrefour Express, dan een Match en eindigt als een Zeeman.
  • Groot ben je als je terug Appeljenever lust, naar een degout van meer van 10 jaar.
  • Groot ben je als je ontspannen wordt van het schilderen van een witte muur.
  • Groot ben je als het aantal jaren dat je naar feestjes gaat groter is dan het aantal jaren dat je niet bent geweest.
  • Groot ben je als je je de start van FC de Kampioenen nog herinnert.
  • Groot ben je als je groot worden tracht te definiëren…

Dat was dat. Vandaag stond ik dus een witte muur te schilderen (het is voor mij ook vakantie!), in het gezelschap van een indrukwekkende senior. Hij dronk koffie uit een thermos die ouder is dan mezelf en vertelde tussen zijn hete ochtendslurp en de lauwe namiddagteug dat hij tijdens de tweede wereldoorlog (hij was toen 10 jaar), chocolade uit een Duitse bunker was gaan stelen (zonder succes) met een paar vrienden. Los van de ontsteltenis waarom deze heldendaad nooit met een Victoria Cross werd beloond, zette deze tijdloze anekdote mijn naar nostalgie neigende Zeitgeist opnieuw in een ander perspectief. Joepie.

Padultsly yours

wouter

PS. De mening van het publiek: Wanneer ben je groot?

01:25 Gepost door Wouter* | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Leve het ontspannen muurschilderen, voor mij gaan die twee woorden onder geen enkel beding samen, dus ik zal nooit groot worden!
Ik schrik altijd hoe 'groot' ik ben bij het herinneringen ophalen. Als vroeger iemand sprak over iets van 12 jaar geleden, wist ik dat ik het me onmogelijk kon herinneren omdat ik toen maar 6 ofzo was. Onlangs vertelde ik iemand over mijn trip naar de States toen ik 16 was, en besefte met een schok dat dat ondertussen ook al 12 jaar geleden is. Dat was euhm, effe schrikken!

Gepost door: Nina | 06-08-08

Je bent groot als je terug klein wil zijn! Want kleintjes moet nog zoveel meer ontdekken dan hun grotere soort genoten.

Gepost door: Ann | 06-08-08

Groot ben je wanneer je bedenkt dat je er vroeger naar verlangde om snel groot te worden zodat je eindelijk zou kunnen doen wat je maar wil...

...om dan te beseffen dat je er nu naar verlangt om weer even kind te zijn, zodat je nog even zou kunnen doen wat je maar [b]wou[/b]...

Gepost door: Ilse | 13-08-08

Jeezes, jij lust weer appeljenever ...ik krijg al lichte braakneigingen als ik er nog maar aan denk... bij wie ben je in therapie? Of ben ik gewoon nog niet groot geworden?

Gepost door: Margo | 15-08-08

De commentaren zijn gesloten.