02-12-08

040/ Plant Aardig


Uitgaan is geweldig. Wat me echter blijft verbazen is het onbeschrijfelijke gevoel waarmee je de volgende dag veel te laat wakker wordt. De droge mond, kramme spieren en verwaterde herrinneringen buiten beschouwing gelaten is het vooral de vegetale mentale toestand die ik vreemd vind.

Hoe komt het dat mensen die tot in de vroege uurtjes zijn uitgeweest systematisch de hersenactiviteit van een Bintje ten berde brengen? Een volwassen etmaal na mijn laatste sortie, vroeg ik me dan ook heel geleerd af: Bestaat er een wetenschappelijk verband tussen feesten en het kweken van groenten? Dus verdiepte ik me tijdelijk in de Kennis van Kartoffel, de axioma's van Annabelles en de postulaten van Pommed'terre.

De bevindingen zijn onthutse(potte)nd:

In de aardappelwereld zijn er 3 oogsten: de vroege, de middelvroege en de late oogst. Een eerste verband met menselijk uitgangsgedrag. Feesten kennen vaak golven bezoekers die geharmoniseerd komen en gaan. De Gratis-binnenkomers-voor-middernachters, de Om-2-uur-thuis-want-morgen-voetballers en de Nog-eentje-en-nóg-eentje-want-mijn-vriendin-is-toch-al-kwaaders (a.k.a Veni-Vidi-Velcros) zijn drie internationaal beschreven golven. 

Van de aardappel is zijn hoog vitamine C gehalte algemeen gekend. Bij mensen is het aangetoond dat gemiddeldhoog alcoholgebruik de opname van vitamine C (als ook die van B1, B6 en Foliumzuur) hindert. Dit is onbetwistbaar een omgekeerd evenredig verband.

Aardappelen eindigen in 45% van de gevallen in de vettigheid, gaande van chips tot echte Belgische French Fries. Een empirische observatie toont dat ook minstens de helft van feestend Europa de nacht afsluit in een pittabar, shoarmatent of Kebapperie. Een derde en finale link!

Nu we wetenschappelijk hebben aangetoond dat er heel wat te leren valt van de aardappel, zijn er enkele regels die ik in naam van de going out gemeenschap wil heronderstrepen: 

  1. Als je aardappels te vroeg oogst, zijn ze giftig (alkaloïden...). Dus op een feestje mag je ons nooit te vroeg mee naar huis boegseren. Het risico op weinig verteerbaar gedrag is reëel.
  2. Eens geoogst mag je aardappelen niet lang in het licht laten liggen, of ze worden groen, en (u raadt het al) giftig, dit keer door solanine. Dus als we dan eindelijk (ok, te laat) terug zijn van het feestje, is het ten sterkste af te raden te beginnen babbelen, lange vragen te stellen of andere activiteiten uit te oefenen die ons bewustzijn vergen. Het Leitmotif is slapen.
  3. De jaarlijkse, grootschalige aardappeloogst heeft er in België toe geleid dat de herfstvakantie werd ingevoerd. Wees dus vooral geduldig met ons, je weet nooit wat voor goeds er uit de bus komt met feestjes bouwen.

Patatsly yours

wouter

 Potato Man

00:24 Gepost door Wouter* | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Always good to know...Die tweede foto is schitterend trouwens! En die die bij de post hoort hilarisch :)

Gepost door: Nina | 03-12-08

De commentaren zijn gesloten.