15-05-09

049 / Schuif aan

Als je jong, vrijgezel, succesvol, rijk, ongebonden, mobiel, gezond, intelligent, enthousiast, gevoelig, grappig, spontaan, accuraat, collegiaal, christelijk, ecologisch, integer, opgewekt, sportief en zelfbewust bent, lieg je.

Maar als je zelfs maar een paar van deze kenmerken op je kerfstok herkent, lijkt het leven op een welbepaalde momenten op een copieus buffet. Zo eentje dat je in Oostenrijkse viersterrenhotelsx op skivakantie aantreft. Tienduizend opties, één maag.

Het geheim van lekker eten zit in het maken van de juiste keuzes, of beter, in een evenwichtige samenstelling van je menu. Het loont om stiekem even te kijken hoe andere buffetgangers dit eindeloze labyrinth van alimentaire levenskeuzes doorwandelen.

Aan de saladbar van carrière (bestaande uit rauwe groenten, weinig verteerbaar, maar naar verluid 'goed' voor een mens) zie je vaak mannen in maatpak met vastberaden bewegingen hun take away potje volstouwen. Soms zie je ze één seconde, met een vage twijfel in de ogen, kijken naar de pastacorner, want hun menu mist toch een beetje smaak. Soms compenseren ze dit met pakken mayonaise.

In de pastacorner van het huwelijk komen koppels zich rijkelijk bedienen. Ze nemen vaak grote porties trouwtagliatelli, rijkelijk bestrooid met kinderparmasan die hun hele bord & buik vult zonder oog te hebben voor de rest van het buffet...

Sommige mensen kiezen zorgvuldig tussen de tientallen soorten passie-kazen naar hun favoriete smaak. Het zijn fijnproevers die met een hobbie, muziek of sport een groot deel van hun honger stillen. Ze passeren vaak langs de grote broodmand.

In de vriendenbroodmand vind je alle vormen, kleuren en maten deegwaren. Brood is onmisbaar bij elke maaltijd, en deelt de bijzondere eigenschap met meloenen dat je het moet geproefd hebben voor je weet welk brood echt lekker en voedzaam is en in welk brood voornamelijk lucht zit.

In de hoek met wereldgerechten (a.k.a. nieuwe ervaringsgerechten) vind je vaak mensen die voortdurend op zoek zijn naar nieuwe smaken, ingrediënten en sauzen. De meeste mensen komen uit gezonde nieuwsgierigheid, als bijgerecht bij een andere schotel. Maar sommigen komen hier terecht omdat ze pasta te calorisch vinden of nog niet de kaas gevonden hebben die hun echt helemaal zint. Hun bord is vaak nauwelijks geroerd als ze teleursgesteld de tafel verlaten, op weg naar de bar.

Aan de bar kan je tussen tientallen bezigheidscocktails kiezen: citytrips, te snel gelezen boeken, dagjes shoppen, half geleerde talen, een namiddag aan het zwembad, nuits blanches, dagen in bed, beschonken feesten,... De meeste van deze drankjes zijn lekker, maar verhogen de kans op hoofdpijn indien niet met mate geconsumeerd. Het is nauwelijks te argumenteren dat ze je maag vullen. 

Aan het dessertbuffet van verwachtingen, verlangens, projecten, dromen en plannen doen mensen soms de raarste dingen. In plaats van het te beschouwen als een smakelijk sluitstuk van de maaltijd, zie je ze haastig hun groot bord tot aan de rand vullen, zonder een enkel stukje cake, tiramisu, millefeuille over te slaan of een lepel chocolademousse of rijstpap te missen. Ogen groter dan de maag. Anderen gaan deze tafel ongeïnteresseerd voorbij, recht naar de fumoir of de bar. No Inspiration.

Sommige mensen hebben geen honger, andere laten hun vork vallen of eten te gulzig.

Maar nog het meest merkwaardig zijn diegenen die ongeduldig zitten wachten op bediening aan tafel. Dear tourist, it ain't gonna happen, life's a buffet! You have to go and get it.

Pareatsly Yours

wouter 

01:00 Gepost door Wouter* | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Inderdaad ! Go and get it..maar ga niet te snel en blijf ook niet te lang staan...!Maar geniet toch van elke hap die je neemt!

Mooie blog Wouter.

S.L.

Gepost door: Sofia L. | 19-05-09

En welk stuk van het buffet draagt nu voor u de voorkeur weg?
En shit, gij bent zo zo zo steengoed!!

Gepost door: Nina | 10-06-09

De commentaren zijn gesloten.