18-08-09

053 / Fauntastic

Op regenachtige dinsdagochtenden in luidruchtige files vergeten we het vaker dan dat we het ons herinneren, onze kinderlijke verwondering a.k.a. prépuberale passie.

Toen ik sponsen broekjes en niet zonder enige trots een T-shirt van He-Man droeg, was ik dé grote dierenvriend. Ik liep uren achter vlinders aan. Ik zat dagen in het kippenhok om pikordes te ontdekken (dacht dat aan de staart van één van onze katten trekken een blijk van affectie was) en kreeg bij elke cadeaugelegenheid dierenboeken.

Ik weet het dan ook nog goed, de eerste keer dat ik we met de tsjoektsjoek naar de Grote Zoo van Antwerpen gingen. Verwondering.

Deze zomer is me iets bijzonders overkomen. Tijdens onze roadtrip langs de Westkust van de USA had ik acute aanvallen van kinderlijke verwondering. Een beetje zoals die eerste ontmoeting met de Gust (R.I.P.) & Co.

The Grand Canyon was het opgezette walvisskelet. Eindeloos, breathtaking, larger than life... een wonder.

Grand Canyon

Sedona waren die grote olifanten die je enkel zag bewegen omdat de wolken bewogen. Hun bestofte ruggen tijdloos tegen elkaar, een verre droom in hun kleine ogen.

Sedona

Route 66 slingert zich als een slang langs 2000 mijl Amerikaans landschap. Soms potsierlijk kleurig, soms smal en gevaarlijk. The Mother Road blijft adrenaline produceren.

Route66

Los Angeles deed me het meest denken aan een bezoek aan de pirahna's. Je gaat er heen met een hele koffer vol verwachtingen, verhalen die je hebt gehoord en spectaculaire dingen die op je wachten maar als puntje bij paaltje komt is de stad, zoals de pirahna's, relatief lelijk, meestal tam en altijd stereotiep.

LA

 

 

Veel interessanter was de onvergetelijke Highway 1 tussen LA en San Francisco. Als dolfijnen speelt het water met het land. Soms onstuimig en ruw, soms kalm en contemplatief.

Big Sur

San Francisco is de stad met de meeste heuvels, de meeste adjectieven en de grootste dosis verwondering. Denk aan papegaaien. Vreemd, luidruchtig, entertaining, "needs to be entertained", divers, een vleugje nostalgisch, fier, kleurrijk, onvergetelijk, betweterig, trouw... Als alle wegen naar Rome leiden is dat een tikje spijtig want deze stad is véél leuker!

SF

 

 

De Sequoia's, 's werelds hoogste levende creaturen, kijken op je neer met een devine respect en geduld, zoals alleen giraffes dat kunnen. Start to feel BIG? Go there! (Also works if you feel like a monkey, nvdr).

Sequoia

Yosemite National Park is statig, krachtig, met brede granieten schouders, intelligent, noodzakelijk. De leeuw onder de natuurparken.

Yosemite

 

 

En het onvermijdelijke, Fabulous Las Vegas, een aquarium vol tropische vissen. Kleurrijk, oppervlakkig, kort van geheugen ("What happens in Vegas..."), onweerstaanbaar, hot, om uren naar te kijken en steeds in kleine hoekjes nieuwe rariteiten en superlatieven te ontdekken, crazy, irrelevant, cliché, internationaal, kwistig, taboeloos... de favoriete kant van Sigmund Freud.

Las Vegas

 

 

Terug thuisgekomen keek Parijs me enigszins jaloers in de ogen. Als alle Amerikaanse steden dieren zijn, is Parijs gehuld in vroeg zomerlicht een dame. De mooiste van allemaal - And she knows it!

Parisly Yours,

wouter 

02:48 Gepost door Wouter* | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.